De Rebelse Rioolrobot

Kort verhaal, 15 mei 2017

De rebelse rioolrobotAls ik een beetje op tijd naar bed was gegaan, had ik het waarschijnlijk eerder gemerkt. Maar ik wilde het hoofdstuk afmaken en daar was het hoofdstuk het niet mee eens. Dat bleef maar rekken, als een klein kind dat niet naar bed wil. Het werd later en later en dat kostte me niet alleen een halve strip creapeppils (voor onder de tong) maar ook een verstoord bioritme. Dus viel het me vanochtend niet direct op dat mijn domestic assistant in de clean@care cell een onverwachte toon tegen me aansloeg.


Ik kreeg eerst nog een vriendelijke maar niet mis te verstane reprimande dat mijn serotonine- en melatoninestatus in het rood stonden. Maar daar had ik Govert zoals ik mijn intelligente huisvriend noem niet echt voor nodig. Ik voelde me brak en welke neurotransmitter daar verantwoordelijk voor was zou me eerlijk gezegd mijn reet roesten.


Govert kon heel irritant zijn maar een goede eigenschap is zeker dat je altijd eerlijk tegen hem kan zijn. Sterker nog, het ging al snel beter met me toen ik Govert duidelijk maakte dat de uitkomst van zijn ochtendscreening mij m’n reet kon roesten. Govert weet veel en hij hangt uiteraard aan BB, Big Brain, de opvolger van Internet. Ik probeer hem een beetje op te voeden door hem te adviseren niet voor iedere scheet BB aan te roepen. ‘Zelf nadenken, Govert,’ roep ik dan, ‘anders schop ik je binnenkort het huis uit.’ Zo’n dreigement brengt hem danig uit zijn evenwicht want Govert is het huis.


Reet roesten, na een scheet BB aanroepen, Govert kan er helemaal niks mee. Idiomatisch heeft hij zijn beperkingen. Soms ga ik voor de lol Zeeuws praten of Gronings. Na zo’n opmerking van mijn kant over het huis uit schoppen begint Govert voorzichtig af te tasten of het nog wel helemaal goed met me gaat. Dan merk je dat hij zijn eigen verwarring op mij projecteert. Natuurlijk komt het allemaal in mijn PM terecht, mijn Personal Map, maar daar zit ik al heel lang niet meer mee. Ik ben kunstenaar geworden om me dit te kunnen permitteren.


De keuze voor het kunstenaarschap betekent in feite dat je bent afgeschreven als ANBI, een Algemeen Nut Beogend Individu. Onze toegevoegde waarde staat standaard op nul. Als we ons willen voortplanten, Govert raadt het me voortdurend af (natuurlijk op instructie van BB), dan kunnen we niet op enige ondersteuning rekenen. Wij kunstenaars zijn aangewezen op DC, Directe Copulatie, en een ouwerwetse baarmoeder. Wij zijn ook de enigen die weten dat dat absoluut geen straf is maar we hebben BB plechtig moeten beloven dat niet aan de grote klok te hangen. En, een beetje precair, BB wil kunnen meekijken als wij in de DC-mode zitten. Het zou me niet verbazen als er ergens goede sier gemaakt wordt met ons primitieve voortplantingsgedrag.

Govert begon vanochtend dus te zeiken over mijn status maar hij raakte pas echt van slag toen hij het roesten van een reet probeerde te duiden. Ik verdomde het om het verder uit te leggen.


Ik ben benieuwd wat hij ervan gemaakt heeft in mijn PM. Helaas kan ik daar niet in komen. Op een bepaald moment, ik stond net onder de FBSU, de Full Body Sanitation Unit, begon mijn goede vriend, nadat hij zich had gereset, over problemen in de keuken. Het ging mijn ene oor in en mijn andere weer uit. Goverts bekende ochtendgeneuzel.


Pas toen hij meldde dat de stofzuiger sinds vannacht de freezer opdrachten gaf en dat de cooker voor honderd procent achter hem stond, werd ik een beetje wakker. Dat leek me inderdaad een ongewenste situatie. Ik had wel niet veel vertellen in mijn eigen huis, Govert was als een intelligente slaapzak alom aanwezig, en ook de verschillende apparaten waren in hoge mate autonoom, maar een onderlinge competentiestrijd daar zat ik toch echt niet op te wachten. Ik vroeg Govert wat er was gebeurd.


‘Het lijkt erop,’ zei Govert zonder al te veel emotie, ‘dat de stofzuiger is gehackt door een langskomende rioolrobot, die blijkbaar langs microbiosynthetische weg is geïnfecteerd in een compostcentrum. De stofzuiger gedraagt zich zeer autoritair. Er zijn al een paar apparaten uit protest op zwart gegaan. Maar de koelkast staat wel te ontdooien en zij beweert dat ze die instructie van jou heeft gekregen.’


‘Wil je nu zeggen dat de stofzuiger mijn identiteit heeft gestolen?’


‘Ik heb nog niet alle details, maar ik acht het niet uitgesloten. Ik kom nog even niet binnen bij de stofzuiger omdat de rioolrobot de toegangscodes heeft gewijzigd.’

‘Nou, daar zijn we lekker mee, Govert. Ok, nu kun je eindelijk laten zien wat je waard bent. Ik zou zeggen, aanpakken die stofzuiger en snel want anders grijpen die stomme dingen de macht.’


‘Dat zeg je nu wel, maar ik ben bang dat dat al gebeurd is. Ik krijg net een melding van de stofzuiger dat hij binnen 24 uur in de DC-mode wil met jouw vriendin. Zo niet dan zal hij de ramen en de deuren vergrendelen, de verwarming ontkoppelen en de zonnepanelen uitschakelen. En dat is nog maar het begin. De cooker laat weten hier volledig achter te staan. De drones hadden er geen vertrouwen meer in. Die zitten nu bij de buren in de boom.’


‘Tjezus, Govert. Doe wat.’


‘Het camerasysteem heeft laten weten dat het zich al langer ergert aan jouw ruwe taal. Dat moet echt veranderen anders gaan ze op zwart. Dan hebben de rioolrobots straks helemaal vrij spel.’


‘Lieve hemel, ….’


‘Nee, ook geen “lieve hemel” meer.’

‘Wat dan, Govert? Wat dan?’


‘Misschien moet je, al is het maar om tijd te winnen, je vriendin maar eens bellen.’


Espunt, 15 mei 2017

Reacties op Literair Werk

Espunt

17-05-2017 14:29

Beste W.J.,
Dankjewel voor de doordachte reactie.

W.J.Frijling

17-05-2017 09:51

Mooi onderwerp: ik zie er de satire op de alom vertegenwoordigde moderne norm in over wat je met je eigen lichaam mag. Fraai uitgewerkt ook.

Espunt

16-05-2017 22:35

Ik wist het.
Dank opnieuw.

Espunt

16-05-2017 20:48

@Gerard
Dank voor de Star Trek Tip. Geheel nieuw voor mij. Overigens is Govert geen wezen in de klassieke betekenis maar een intelligent huis.

@Tom
Verrassende samenvatting. Zo had ik het nog niet bekeken. Nieuwe laag ontdekt. Met dank.

Gerard Scharn

16-05-2017 16:32

P.s. Voor prominete lees prominente!

Gerard Scharn

16-05-2017 13:33

Zoek op googleplaatjes naar 7 of 9 (Jeri Ryan) zij speelde een zeer prominete rol in een serie afleveringen van Startrek voyager.

Espunt

16-05-2017 12:51

Beste Gerard,
Zo te zien heb ik weer eengevoelige snaar geraakt. Wat Govert betreft: het is voor mensen lastig een relatie op te bouwen met een onpersoonlijke, hoogintelligente identiteit als een huis. Een passende naam brengt soms uitkomst. Dit is de wereld van 'high-tech, high touch' waar Naisbitt ons al lang geleden op heeft geattendeerd.
Seven of nine moet je nog even uitleggen. Die volg ik niet helemaal.
Maar hoe dan ook: veel dank voor je niet-aflatende aandacht. Zoals altijd zeer gewaardeerd!

Gerard Scharn

16-05-2017 10:55

Bel ipv je vriendin Seven of nine!

Gerard Scharn

16-05-2017 10:18

Zou je Govert niet eens vervangen door Data?