Oostland Literair

Kinderboekenweek 2018

Oostland Literair, 8 oktober 2018

Kinderboekenweek 2018

Espunt samen met collegaschrijver Arie van Driel op 25 september 2018 geïnterviewd voor Hart van Hooland. Aanleiding: de verschijning van de nieuwe verhalenbundel Vriendschap van schrijverscollectief Oostland Literair.


29 september 2018. Pijnacker Tijdens De Verbeelding weet Arie van Driel voor de kraam van OostlandLiterair burgermeester Francisca Ravestein (links) van Pijnacker-Nootdorp te strikken voor een plaatje.


Oostland Literair beoogt collectief schrijfplezier en individueel leesgenoegen. De boekenweek blijkt al enige jaren een nuttige prikkel om het collectief tot grootse daden te bewegen. Ook dit jaar kregen we de gekroonde pennen weer de zelfde kant op: richting Kinderboekenweek. Na een ruime aanloop, onvermijdelijk met zoveel diversiteit in de gelederen, kon op 2 oktober in de gymzaal van Jenaplanschool De Kwakel in Berkel en Rodenrijs de nieuwe bundel met verhalen voor onze jongeren aan de doelgroep worden getoond. Al eerder hadden we flink aan de weg getimmerd in de regionale media en tijdens De Verbeelding, het jaarlijkse cultuurweekend van Pijnacker-Nootdorp.

De auteurs van de nieuwe bundel Vriendschap:

Achter, vlnr Jeroen den Harder, Jennefer Zuniga - de Jong (tevens uitgever), Nick Steenkamp, Sybren van Wayenburg, Trix van Walsum, Espunt.

Voor , vlnr: Rianne Sie, Marguerite de Ruijter, Jikke den Hollander (vormgeving), Arie van Driel,

Claudia de Rave-Reijpert

In de gymzaal van Jenaplanschool De Kwakel. Espunt in grote vorm.




Het thema van deze kinderboekenweek was: Vriendschap. Een mooi thema waar we gulzig en vol bravour bovenop sprongen. Die wij waren dit keer: Nick Steenkamp, Arie van Driel, Trix van Walsum - van der Graaf, Sybren van Wayenburg, Claudia de Rave-Reijpert, Rianne Sie, Marguerite de Ruijter, Jennefer Zuniga-de Jong en Gerard van de Schootbrugge. Elk goed voor twee verhalen. Onze striptekenaar Sybren leverde een nieuw verhaal van Ytsje. Het inleidende gedicht was een bijdrage van Jeroen den Harder. De bundel is uitgegeven door Uitgeverij Oostland.


De presentatie bij De Kwakel werd een mooi feestje. Het hele collectief was aanwezig. Ook onze Nick die intussen is geëmigreerd naar Duitsland, maar die voor zo’n klusje graag nog even terug scheurt. Tijdens een voorbereidende vergadering waarop ik verhinderd was, besloot het collectief unaniem dat ik de aangewezen persoon was om het programma aan elkaar te praten. Dat deed ik zo goed dat Hans van Woerkom, de verhalenverteller die ook zou optreden, mij op een zeker moment tot de orde riep met de wanhoopskreet: “Ik moet ook nog.” Daarmee bedoelde hij uiteraard dat hij een verhaal had ingestudeerd dat hij samen met zijn trouwe helper Onno niet voor niets had ingestudeerd. Ik schrok zo, dat ik acuut stopte met mijn optreden en Hans streng aankeek terwijl ik hem vroeg of hij er klaar voor was. Reken maar. Nooit zal iemand nog te weten komen wat ik allemaal nog had willen zeggen. Het is niet anders. De kinderen wekten niet de indruk dat ze dit een ernstig probleem vonden.


Oostland Literair op de bank bij hun jonge lezertjes. Hans van Woerkom en Onno vertelden het verhaal van de beer en de vos. Twee vrienden. Dat wil zeggen, zo gedroeg de vos zich. Maar in de praktijk belazerde hij die onnozele beer waar hij bijstond. Namaakvriendschap. Die bestaat ook. Uiteindelijk kwam het toch allemaal nog op al die pootjes terecht, met een hoofdrol voor een empathisch egeltje. De kinderen, ook de groten, vonden het prachtig. Het bijbehorende lied werd uitbundig meegezongen (Bumba, bumba, enz.).

Na de beer en de vos kwam onze Nick. In zijn blazer met gouden knopen bood hij De Kwakel drie eerste exemplaren van de bundel. Onderbouw, middenbouw en bovenbouw kregen elk een geëigende opdracht mee met voor drie winnaars een echt boek van echte schrijvers. Daarna verspreidden we ons over de klassen om voor te lezen en om wat te vertellen over het droevige lot van een Oostlandse schrijver. Ik las in de hoogste groep mijn verhaal De bloem van Eva voor. Een verhaal vol emotie en bange verwachtingen. Het was doodstil.


Nick Steenkamp, in groot tenue, presenteert de nieuwe bundel.

En zo ziet de omslag van de nieuwe verhalenbundel Vriendschap er uit.

Twee dagen later waren we opnieuw te gast in Berkel en Rodenrijs, nu in de Maximaschool. Mijn opdracht was om aan de bovenbouw een workshop verhalen schrijven te geven. Eerst plenair aan beide groepen (zo’n 60 kinderen en een flink gesjouw met meubilair) en toen per groep een verhaal (bedenken en de eerste regels). Plenair begonnen met de trailer van Zwerg. Die maakt nog steeds indruk!, Ik weet niet of er voor de feedback nog een beroep op me zal worden gedaan. Na afloop was ik even wereldberoemd in Berkel en Rodenrijs. Ze wilden massaal handtekeningen. En een meisje bleek jarig. Die wilde graag op de foto. Maar natuurlijk. Vervolgens wilde de rest ook op de foto met de bekende schrijver uit Nootdorp. Daar had ik alle begrip voor. De juf keek wat bedrukt. Zij zag haar pauze langzaam maar zeker in handtekeningen en foto’s opgaan.


Hieronder een indruk van het feestje met de kinderen