Mijn boeken

Zwerg

De mooie omslag van Zwerg is het werk van illustrator Melchior van Rijn.

Burgemeester Rick Buddenberg van Pijnacker was op 10 maart 2012 bereid om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Mijn jeugdboek Zwerg verscheen op 10 maart 2012. De presentatie vond plaats in Het Witte Huis in Pijnacker. Burgemeester Buddenberg van Pijnacker nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De realisatie van Zwerg was niet mogelijk geweest zonder de crowdfunding via het internetplatform TenPages. Ik ben alle aandeelhouders nog altijd heel dankbaar voor hun vertrouwen en investering in Zwerg. Jammer dat TenPages failliet is gegaan en dat Zwerg niet de bestseller is geworden die we allemaal hadden gehoopt. Maar Zwerg is zeker ook geen flop geworden. Er zijn uiteindelijk 900 exmplaren van verkocht en de reacties en recensies waren zonder uitzondering heel positief. Kortom, ik ben trots op Zwerg. In 2015 is de uitgave van Zwerg door De Vier Windstreken gestopt. Voor de echte liefhebber heb ik nog wat exemplaren achtergehouden.


Korte inhoud

Popgroep Nomen begint net lekker te draaien. Het eerste schooloptreden was een groot succes. Maar dan slaat het noodlot toe. Loesje, de zangeres van de groep, meldt dat ze bij haar vader in het verre Guurlo gaat wonen. Die klap komt hard aan bij de achterblijvers: Frits, Bas, Pol en Duncan (bijnaam Kaboem). Maar misschien hadden ze hun groep ook niet Nomen moeten noemen, want Nomen est Omen. Dat wisten de oude Romeinen al. De Naam is een Voorteken. Welk voorteken wordt pas tegen het eind van het boek duidelijk.

De jongens besluiten Loesje in de zomervakantie in Guurlo op te zoeken. Ze zijn van plan om ook eens goed in de naburige steengroeve te gaan wroeten. Daar worden restanten van superoude beesten gevonden. Dat lijkt ze wel erg gaaf.

Eenmaal in Guurlo komen ze tot de ontdekking dat Loesje verdwenen is. En tot overmaat van ramp blijkt de steengroeve afgesloten vanwege een groot onderzoek naar zeldzame planten en dieren. Weg vakantie. Ze komen er ook achter dat Guurlo en omgeving op een geheimzinnige manier gecontroleerd wordt door de buitenlandse biologen die het onderzoek uitvoeren. De jongens vertrouwen het niet. Waar komt dat vreemde geluid toch vandaan? Terwijl er een week lang feest is en niemand zich druk lijkt te maken over de rare situatie (waar is bij voorbeeld de politie gebleven?), gaan de jongens op onderzoek uit. Ze krijgen hulp van Aaltje en Kiki. En van de baron niet te vergeten. Als ze van tevoren hadden geweten in welk krankzinnig avontuur ze zouden belanden, hadden ze zich nog wel drie keer bedacht.


Het verhaal is niet alleen superspannend en ook nog humoristisch, het zal je ook aan het denken zetten. Meer weten over Zwerg? Hoe ik op het idee ben gekomen en hoe het uiteindelijk is gelukt? Klik dan hier.

De prachtige omslagillustratie is gemaakt door Melchior van Rijn. 

Zwerg is geschikt voor lezers van tien jaar en ouder. Ook volwassenen zullen er van genieten.


Zwerg is op 10 maart 2012 verschenen bij uitgeverij Meander De Vier Windstreken. De prijs is 13,95 euro. ISBN 9789051162110. Zweg is op dit moment (september 2023) niet meer in de handel.

Het oordeel van de recensent van de Nederlandse bibliotheken.

Zwerg op het schapbij boekhandel Kramer in Winterswijk

Zwerg op het schapbij boekhandel Bruna in Winterswijk

Zwerg boek van de maand september 2012 in de Belgische gemeente Ingelmunster


Recensie op Magic Tales

Recensies op Bol.com

Voor wie meer wil weten over Zwerg


Hieronder geef ik anwoord op vragen over Zwerg die ik de afgelopen tijd heb gekregen. Jij kunt me ook vragen stellen. Dat gaat het handigste via dit email-adres: info@espunt.nl. Natuurlijk krijg je dan antwoord. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik natuurlijk niet alles over Zwerg ga verklappen. Want jij hebt het boek dan misschien wel gelezen, het moet ook voor nieuwe lezers nog spannend blijven.

Hoe is het idee van Zwerg ontstaan?
De eerste ideeën kan ik me niet zo goed meer herinneren. Maar ze zijn zeker dertig jaar oud. Wij waren op vakantie in de Achterhoek. Dat hoort bij Gelderland. Daar ontdekten we een enorme kuil, of eigenlijk een paar kuilen. Steengoeven. In de buurt van Winterswijk. In het boek komen Frits, Bas, Duncan en Pol in Guurlo terecht. Dat stadje heb ik bedacht. Het heeft dus niks met Winterswijk te maken......
Die steengroeven bleken heel bijzonder te zijn. Je kon er overblijfselen vinden van oeroude beesten die daar meer dan 200 miljoen jaar geleden hebben rondgelopen. Over de bodem van een ondiepe zee. Het waren voorlopers van de dinosaurussen. Op het plaatje hieronder zie je hoe de Placodus gigas, een knaap die twee meter lang kon worden, met zijn sterke snijtanden schelpen van de rotsen bijtelde en ze vervolgens met zijn kiezen kapot maalde. Deze dieren hebben in de zeebodem pootafdrukken achtergelaten die bewaard zijn gebleven.

Met een beetje geluk, en als je weet waar je op moet letten, kun jestukken steen vinden waar deze oeroude voetstappen op te zien zijn. Enwij hebben dertig jaar geleden van die spannende dingen gevonden. Mijnzoon Bas, toen een jaar of tien, was er zo van onder de indruk dat hethem niet meer heeft losgelaten. Hij wilde weten hoe die oude aarde eruit heeft gezien en hoe de aarde in de loop van de tijd is veranderd.Wil je dat graag weten dan moet je geologie gaan studeren. Dat heeft hijdus gedaan. En nu is hij geoloog.
Dit hele verhaal vond ik zo bijzonder dat ik al snel het idee kreeg: daar moet ik wat mee. Kan ik daar geen spannend verhaal over schrijven? Maar ja, wat moet je dan in zo'n steengroeve laten gebeuren? Met die vraag heb ik heel lang rondgelopen. Vaak ben ik begonnen om na een paar bladzijden te ontdekken dat het toch niet echt spannend en leuk werd. Dan was het wachten op een nieuw idee.
Ik denk dat ik tenslotte een gaaf idee te pakken kreeg. Of dat zo is, moeten jullie natuurlijk zeggen. Als jullie Zwerg een gaaf boek vinden, dan weet ik dat het uiteindelijk toch gelukt is.
Je begrijpt dat ik heel nieuwsgierig ben.

Mijn vrouw Gemma en mijn zoon Bas van de Schootbrugge met op de achtergrond de Steengroeve van Winterswijk (in Zwerg Guurlo). Als jochie werd Bas zo gegrepen door deze plek dat hij geologie is gaan studeren. Hij is nu verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

Ooit, zo'n 220 miljoen jaar geleden scharrelden dit soort monsters hun kostje bij elkaar op de bodem van een ondiepe zee. De Placodus gigas, waarvan de voetstappen nog zijn terug te vinden in de groeve. Zie hieronder een paar voorbeelden (ook van andere tijdgenoten).

Sporen van dieren die meer dan 200 miljoen jaar geleden in een ondiepe zee hun voetstappen hebben achtergelaten. Bij het uitgraven van de groeve bij Winterswijk zijn ze tevoorschijn gekomen.  Winterswijk A Phenacopus faberi, B Rhynchosauroïdes peabodyi, C Brachochirotherium papraparvum voorpoot, D Brachochirotherium papraparvum achterpoot

Ook de Zilveren Maanvlinder speelt een opmerkelijke rol in Zwerg.

Geluidswapens


Geluid en geluidswapens spelen een belangrijke rol in Zwerg. Geluid kun je op twee manieren gebruiken om een tegenstander te treffen. Geluid kan zowel fysieke als psychische effecten veroorzaken.
Een geluidsbron, bijvoorbeeld een luidsprekerbox, veroorzaakt trillingen in de lucht die zich als golven voortplanten. Zoals de golven in een vijver als je daar een steen in gooit. Als de luchttrillingen je trommelvlies treffen, gaat dat ook trillen. Die trillingen worden uiteindelijk omgezet in zenuwsignalen die in de hersenen worden 'opgevat' als geluid. En het brein is meestal slim genoeg om te achterhalen wat dat geluid te betekenen heeft: de ringtone van Bart!, de nieuwe scooter van Lilian, het rollen van de donder of de twiet van een koolmeesje.
Sommige geluiden vinden we aangenaam (onze favoriete muziek), van andere geluiden worden we ziek.

Je kunt met geluid ook dingen kapot maken. Als het maar sterk genoeg is en precies de goede toonhoogte. Denk maar aan de operazangeres Bianca Castafiore uit Kuifje die voortdurend kristallen glazen liet springen als ze weer eens een aria ten beste gaf. Een voorbeeld van wat in de natuurkunde resonantie wordt genoemd, letterlijk meetrillen. Denk aan een kind op een schommel. Als je de schommel op het goede moment een zetje geeft, gaat hij steeds hoger slingeren. Elk voorwerp heeft voorkeurstrillingen. Geluid met de passende toonhoogte zal die trillingen versterken totdat het voorwerp kapot gaat. Onze organen hebben van die voorkeurstrillingen, maar ook huizen en bruggen.
Militairen zijn altijd op zoek naar nieuwe, slimme wapens waarmee ze hun tegenstanders kunnen verrassen. En dus zijn ze ook met geluid aan de gang gegaan. De foto toont een van de weinige foto's van geheim Duits onderzoek aan het eind van de oorlog aan zogenoemde Schallkanonen. Schall is het Duitse woord voor geluid.


Je kunt geluid ook gebruiken om psychische effecten op te roepen. De zwergen werkten aan zogenoemde neuro-akoestische wapens. Supergeheim, zodat we niet precies weten hoe ze werken. Maar het is wel duidelijk dat ze heel interessant waren voor de geheime macht die de zwergen onder de grond onder controle hield. Ik heb uiteraard ook zelf nagedacht over deze wapens. Misschien werken ze een beetje zoals ooit de zogenoemde subluminale boodschappen in de bioscoop werden overgebracht. Ik zal het uitleggen.

James Vicary, een onderzoeker op gebied van marketing, beweerde in 1957 dat boodschappen op een bioscoopscherm die slechts een fractie van een seconde zichtbaar zijn onbewust het gedrag beïnvloeden. Zo zou je mensen dingen kunnen laten kopen zonder dat ze wisten waarom. Je kunt het een beetje vergelijken met hypnose. Vicary heeft zijn onderzoek later ingetrokken. We weten nog steeds niet goed of deze truc werkt. Maar de zwergen hebben iets vergelijkbaars gedaan met geluid. Geluidsboodschappen de hersenen insmokkelen zonder dat je het in de gaten hebt.

Geheime wapenprojecten van Nazi's, zoals geluidskanonnen.

Geheimschrift en codeboodschappen


In het laatste hoofdstuk van Zwerg legt de baron uit hoe hij de codeboodschap van de Zwergen heeft ontrafeld. Hieronder staat dat nog eens beschreven met het schema dat de baron gebruikte.


Op de binnenflap van de envelop was geschreven:


EVEODLINOLPVDEPEDPOLIOPOENIEDEIN


(Ik moet tot mijn grote schande bekennen dat er een fout is blijven zitten in dit stukje van het verhaal. Vanaf het begin geteld horen de letters op de plaatsen 23 en 24, dat zijn de letters P en O, er niet testaan. Ze zijn bij een laatste aanpassing van de tekst niet meer gewist.Ze coderen voor de letter N. Die hoort er dus niet bij! Heel erg.)


“Nou even goed opletten. Als je een gecodeerde boodschap wilt lezen moet je op twee dingen letten: begin simpel en zoek de sleutel. Kijk, die Zwergen zijn natuurlijk niet dom. Dus moest er ergens een sleutel zijn achtergelaten om de boodschap te ontcijferen. Vandaar dat ik wilde weten wat die Zwerg precies had gezegd toen hij zijn envelop overhandigde. Welke opdracht gaf hij mee? Jullie hadden gelukkig goed opgelet. In gebrekkig Nederlands had ie gezegd: open die envelop. Wat me direct opviel was dat woordje die. Normaal zou je zeggen: open de envelop. Het kon natuurlijk aan zijn gebrekkige taalbeheersing hebben gelegen, maar ik vond het toch interessant om dat spoor op te pakken. Wat ik vermoedde, bleek juist. De Zwergen hebben gebruik gemaakt van het zogenoemde tweeletterschrift. Ik herinnerde me die techniek nog uit mijn diensttijd. Ik heb verteld dat ik een speciale opleiding bij de militaire inlichtingendienst heb gehad. We werden getraind in de kunst van het coderen en decoderen. Ik zag dat open die zeven letters heeft en envelop ook. Twee keer zeven. Dat bracht me op het spoor van het tweeletterschrift. Dat niet heel nieuw meer is. Eigenlijk een ouwe truc, maar behoorlijk effectief. Het bleek inderdaad de sleutel te zijn. Wat je moet doen is de letters van het alfabet in een rooster zetten van 7 maal 7 vakjes.”

De baron pakte een stuk papier en tekende een vierkant dat hij verdeelde in 49 hokjes. In de hokjes schreef hij de letters van het alfabet, te beginnen linksboven. De i en de j zijn hetzelfde. En de v en de u ook. Dat hoorde bij het systeem. Horizontaal zette hij erboven: opendie en verticaal ernaast: envelop.

En toen pakte hij de boodschap erbij:


EVEODLINOLPVDEPEDPOLIOPOENIEDEIN


“Kijk. Nu komt de grote truc. We gaan de letters groeperen in paren van twee. Dus EV en EO, enz. De eerste letter van zo’n paar geeft de kolom waarin we moeten zoeken. Met behulp van OPENDIE zien we dat de E hoort bij kolom 3 of kolom 7. De tweede letter, de V, geeft de rij waar we moeten zoeken. Daarvoor gebruiken we het woord ENVELOP. We zien dat de V bij de derde rij hoort. Dus wat hebben we nu? De eerste letter van de boodschap. Maar dat kan nog een R of een W zijn. Dat moeten we verder uitzoeken. De tweede letter vinden we met EO.”

De baron liet zijn vinger langs de kolom en de rij gaan en kwam uit bij een U of een Z.

“De derde letter vinden we met DL. Dat geeft ons een I. De vierde letter vinden we met IN. Dat geeft een N en de vijfde letter met OL. Dat levert een E. Dus op een rij gezet:

R of W, U of Z, I, N, E

Daar kun je dus alleen maar RUINE van maken. En als je dan even stug door puzzelt vind je uiteindelijke de boodschap:


RUINEKELLERUMEN


Duidelijk?”

“Ik ga het thuis ook eens proberen,” zuchtte Pol.

“Ik vind het knap,” zei Aaltje. “Applaus voor de baron.”

Het was niet helemaal duidelijk of hij dit eerbetoon wel op prijs stelde. Maar hij liet deze keer in ieder geval niets merken.

(wordt vervolgd)


De steengroeve wordt tegenwoordig ook gebruikt als ambiance voor muziektheater. Tijdens de zomervakantie organiseert het Steengroevetheater fraaie voorstellingen zoals op de foto in 2016 toen er een eigenzinnige uitvoering van Shakespeare's Midsummernightdream werd opgevoerd. Het inspireerde mij tot het verhaal Midzomernachtsdroom. Lees het hier.



Verzamelde recencies


Recensie

Vier vrienden, tevens bandleden, bezoeken Guurlo in de Week van de Maandagen. Ze zijn op zoek naar hun voormalige zangeres Loesje, die spoorloos verdwenen lijkt te zijn. Ze horen ’s nachts een mysterieuze zoemtoon, lopen mensen van het geheimzinnige International Biodiversity Program (IBP) tegen het lijf en ontdekken onthutsende dingen in het spookhuis van de kermis. Wat wil het IBP, en wat is hun relatie met Loesje? Een spannend verhaal, waarbij de spanning tot het eind in tact blijft. Het is geschreven met veel vaart en veel vlotte dialogen, in voor jeugd aansprekend taalgebruik. Fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over, waardoor een origineel verhaal ontstaat over zwergen en Zilveren Maanvlinders, gewone jongelui en gewapende mannen, raadselachtige boodschappen en ondergrondse Umen. De feiten over de steengroeve zijn gebaseerd op de bestaande steengroeve Ratum in Winterswijk, waarbij de schrijver duidelijk laat zien welke bijzondere flora en fauna daar te vinden zijn. Vanaf ca. 10 jaar. –

J.W. Hakvoort t.b.v. de Nederlandse bibliotheken


Voor jong, oud en alles er tussenin.

De eerste 10 pagina's die ik van het manuscript las waren veelbelovend. Ik was direct enthousiast en dat gebeurt niet zo heel vaak. Heb even moeten wachten tot het boek klaar was, maar Gerard Espunt is zijn belofte voor de volle 100% nagekomen.

Ik heb het hele verhaal in 2 dagen verslonden. Het zal best voor een jong publiek geschreven zijn, wat mij betreft is het voor alle leeftijden. Het zijn namelijk helden en avonturiers. Jongens en meiden van Jan de Wit die doen wat ik in de fantasie van mijn jeugd ook wilde doen, ook al is dat ondertussen een flinke tijd geleden. Helden willen we stiekem allemaal zijn. Net als dat er in velen van ons een drang naar avontuur schuilt.

Vlot leesbaar, avontuurlijk en spannend verhaal. Helemaal van deze tijd. Prachtig Nederlands product.

Pluspunten: Fantasierijk, Grappig, Spannend, avontuurlijk

Warvis op Bol.com, 14 mei 2012


Eindelijk een boek dat mijn kleinzoon in een keer uitlas.

Een ongelofelijk goed verhaal tot het einde blijft het spannend. Mijn kleinzoon is met moeite aan het boek begonnen ( lezen is in die leeftijdsgroep niet zo algemeen) maar hij heeft het mee naar huis genomen om het daar uit te lezen, hij kon niet wachten.

Ik ben het zelf ook gaan lezen en ik moet zeggen ik wilde ook weten hoe het afliep, klasse geschreven in de taal die de jeugd spreekt en begrijpt. Complimenten aan schrijver Gerard Espunt.

Pluspunten: Fantasierijk, Spannend

Combard op Bol.com, 24 april 2012


Recensie

De band Nomen bestaat uit Pol, Duncan, Bas, Frits en Loesje. Als Loesje op een dag onverwacht besluit om bij haar vader in Guurlo te gaan wonen zit de band ineens zonder zangeres. De jongens zijn er ondersteboven van maar besluiten dan om haar in de vakantie op te gaan zoeken bij haar vader, als verrassing. Daar aangekomen is zowel Loesje als haar vader nergens te bekennen en de steengroeve van Guurlo, waar de jongens ook graag een kijkje hadden willen nemen, blijkt afgesloten. Ze besluiten op zoek te gaan naar Loesje en hebben al snel in de gaten dat er vreemde dingen gebeuren in het plaatsje Guurlo...

Zwerg is een kinderboek voor de leeftijd 12+, dus ik dacht daar wel makkelijk doorheen te komen. Het tegendeel is waar. Ik heb vaak moeten teruglezen om te begrijpen hoe het nu precies zat. De opbouw van het verhaal loopt vrij rustig en was goed te begrijpen totdat ik bij de ontknoping belandde. Er kwam teveel informatie in een keer op me af en omdat het half in het Duits is geschreven kon ik het moeilijk volgen. In dat opzicht had de leeftijdgrens iets hoger mogen liggen. De typische spreektaal waarin de dialogen zijn beschreven maakt het wel weer een kinderboek. Het verhaal op zich is origineel verzonnen, maar niet geheel waterdicht. Ik ben regelmatig dingen tegengekomen die niet verder onderbouwd werden waardoor het verhaal niet helemaal afgerond is voor mij. Waarschijnlijk zijn deze aspecten voor een 12-jarige niet belangrijk dus als ik als kind zou moeten oordelen is Zwerg een leuk, volgeschreven boek boordevol spanning en avontuur!

MagicTales.nl (Nicole Servais) op 24 april 2012


Recensie

Een spannend verhaal over een onbekende legende. Zwergen: zwarte dwergen, maken de grensstreek tussen Nederland en Duitsland al sinds jaar en dag onveilig. Maar wat is er waar, en wat niet? Een jonge rockband komt er al snel achter, wanneer ze hun zangeres achterna reizen. Zij is namelijk verhuisd naar het dorpje Guurlo, dat het middelpunt vormt van deze legende.

Zwerg is dan ook een spannend boek, dat snel vaart maakt na een korte kennismaking met de verschillende hoofdpersonen. Vol overgave wordt je van de ene ervaring naar de andere geslingerd, en maak je kennis met een aantal excentrieke inwoners van het dorpje. Zo is er de gastvrije boer, van de logeerboerderij waar de jongens logeren, het knappe meisje Aaltje dat daar helpt en al snel contact heeft gemaakt met de jongens, en natuurlijk de bijzondere baron, die in een klein huisje woont naast de verwoeste villa van zijn vader. En natuurlijk Arkl, het mannetje met het grote hoofd dat vanuit een spookhuis om hulp heeft gevraagd.

Wat die mensen allemaal met elkaar te maken hebben? Een bizar verhaal, dat je het beste maar zelf kunt lezen. Je zou het toch niet geloven, als ik het hier voor je uitschreef! Het verhaal is lekker vlot geschreven, vol verwijzingen en korte krachtzinnen. Dat is wel jammer; er zijn veel zinnen in spreektaal geschreven, zodat er te veel zinnen in staan zonder persoonsvorm of onderwerp. Daarnaast zitten er wat onlogische stappen in, zoals een uitgebreide rondleiding door Arkl, terwijl er juist haast geboden is! Een jongere lezer zal zich daar echter niet aan storen, en worden meegezogen in de spannende geschiedenis van Guurlo

Coole Suggesties voor kinderen, 1 mei 2012


Zwerg gelezen en genoten, het is leuk geschreven, makkelijk te lezen en ik vond het, vooral op het laatst, erg spannend.

Anneke, 2 mei 2012


Jammer, Zwerg is uit! Ik vond het een super leuk boek. Heb er erg van genoten. Op naar je volgende boek.

Lies, 14 maart 2012


Nog 2 hoofdstukken Dries!! Het leest heel goed en wat spannend zeg! wanneer kom je op youTube?

Tineke, 12 maart


Ik heb Zwerg gisteravond uitgelezen en vond het een prachtig boek. Goed en vlot geschreven, lekker om te lezen. Geweldig gedaan hoor.

Joke van Hagen, 21 maart 2012


Jouw boek Zwerg heb ik met veel plezier gelezen. Ik ben een weglegger: een boek dat me niet boeit, lees ik niet uit. Jouw boek heb ik in een paar dagen uitgelezen. Het voldoet aan de eerste eis die ik aan boeken stel: je moet benieuwd zijn naar wat er verder gebeurt. Je boek vond ik dus spannend. Ook werkt de introductie van een vriendengroep goed: hoewel ik er de leeftijd niet meer voor heb, begon ik me toch als lezer een beetje deel te voelen van de band Omen. De personages zijn ook redelijk gedifferentieerd. Dat had nog wel wat sterker gekund (ze hebben allemaal een vrij sterk Dries-gehalte) maar jouw boek is ten slotte een jeugdboek, geen psychologische roman.

Kort en goed: complimenten voor jouw product.

Je zult ongetwijfeld willen horen wat ik minder sterk vond. Tegen het eind nemen de theoretische verklaringen iets teveel toe, naar mijn smaak. De lezer een beetje in spanning houden kan geen kwaad, maar de balans tussen uitleg en actie is voor mij in die fase niet meer helemaal goed. Ook blijft de toekomst van de sympathieke Zwergen nogal vaag. Voor mij had het slot wel wat puntiger en dramatischer gemogen. Of dat alles jonge lezers zal storen, weet ik niet. In ieder geval ben je erin geslaagd een jeugdboek te schrijven dat ook voor zeventigplussers die het innerlijk kind koesteren zeer leesbaar is.

Jetze van der Veen, 22 maart 2012


….ik had Zwerg overigens in 2 dagen uit...dat heb ik niet vaak, maar ja...zo bloedstollend spannend ;).

Olga Buters, 5 april 2012


Eindelijk je boek uitgelezen ! Door allerlei andere activiteiten heeft het even geduurd..

Het boek is inderdaad wat "rustiger" geworden door het weglaten van te extreme "grappen". De kunst van het weglaten is hier ook belangrijk . Het boeide me voor de tweede keer. Alleen het open einde was nu ook weer voor mij een teleurstelling.

Overigens heb ik nog steeds een probleem met de vele Duitse woorden die erin verwerkt zijn. Een bepaalde groep kinderen zal hier toch moeite mee hebben veronderstel ik. Ik heb veel bewondering voor je doorzettingsvermogen. Je doel is bereikt.

Heel veel succes met je nieuwe boek .

Carla Rosendaal, 5 april 2012


Wouter schreef: hoi, ik had Zwerg in 2 dagen uit! ik ben wel blij met mensen die nog zoveel fantasie hebben, bedankt!

Wouter van Maarseveen, 24 april 2012


Inmiddels heeft Igor het boek uitgelezen, hij vond het erg spannend en leuk.

Dorian is er in begonnen, maar vond het niet leuk....(hij is 15 jaar, dan vind je “natuurlijk” de dingen die je ouders je aanraden NIET leuk. Misschien komt het nog.)

Helaas ben ik er nog niet aan toegekomen om het te lezen, maar ik ga het wel doen.

We zullen het boek promoten bij familie en vrienden....

En ik hoop dat het promoten van het boek in de buurt van Winterswijk ook goed gaat verlopen en lezers op gaat leven.

Monique de Koning, 26 april 2012


Beste meneer van Espunt,

Ik heb uw boek gelezen en ik vind dat u heel boeiend kunt schrijven. Mijn aandacht bleef bij het boek. Er was geen enkel stukje dat saai was. Het was heel erg spannend. Het spannende is dat ze met een raar wezen een donkere ondergrond in gingen. Ik vond het ook spannend toen er iemand van de jongens was vermist. Toen ik dat las, lag ik in bed en het was al heel laat. Mijn moeder zei dat het licht uit moest, maar het was zo spannend!

Matthijs Kralt, 13 mei 2012


Ik heb afgelopen weekend je boek Zwerg van Ben geleend. Ik heb het met plezier gelezen. Leuk is natuurlijk dat die groep ook een band vormt. Ik denk zeker dat het aan de verwachtingen in dit genre meer dan voldoet. De personages lijken me ook heel geschikt voor een vervolgavontuur of in de tegenwoordige mode: een ‘prequel’, iets wat eraan vooraf ging… Op naar de volgende! Daar ben je – neem ik aan – al mee bezig?! Als je nog eens een ex. kan verzorgen graag dan neem ik dat mee naar ons huis in Frankrijk, voor onze Nederlandse gasten…

Bart Dieho, 27 juni 2012


Deze lichtbestendige Zwerg heeft zojuist het laatste hoofdstuk van je boek gelezen. Prachtig hoor, waar haal je de fantasie vandaan. Het boek gaat nu naar m'n kleindochter, Lisanne vdV, oud 12 jaar. Benieuwd hoe zij het vindt.

Aad van der Velden, 28 juni 2012


Inmiddels heb ik ook je boek gelezen en kreeg eruit de indruk, dat je wel eens een bezoek hebt gebracht aan de groeve Miste bij Winterswijk. Koopt allen dit prachtwerk!!!

Gerlof Abels, 3 juli 2012


Zwerg heb ik aangeschaft via onze lokale boekhandel en is meegegaan naar Frankrijk. Het is dan weliswaar een kinderboek, maar je hebt deze flinkoudere jongere als schrijver het verhaal ingezogen. Het leuke is dat ikje ken en je woordkeus,grappen en dergelijke waren zo goed herkenbaar voor me, dat wat ik lasje gewoon hoorde zeggen. Maria herkende dat minder, maar heeft het boekin een adem uitgelezen.
Aad Lakwijk, 14 augustus 2012


Op de site van de Vier Windstreken schreef Kim:
Recensies van lezers:

  • Naam: kim
    super leuk boek ik ga er ook mijn boek bespreking over houden.

    En ook tof dat je met mijn boekbespreking wilt komen Gerard...

    tot ziens

Kim, 1 oktober 2012