Mooi Weer Spelen

1999

Geplaatst op 28 januari 2020


Mooi Weer Spelen 1999


Elementen van Verwondering

Het programma werd als volgt bekend gemaakt.PERSBERICHT

Betreft: Delfts Straattheaterfestival ‘Mooi Weer Spelen 1999’

Tweede aankondiging, 1 juni 1999Mooi Weer Spelen, 12 en 13 juni 1999

Spelen met de elementen


De twaalfde editie van het Delfts straattheaterfestival Mooi Weer Spelen heeftde titel ‘Elementen van Verwondering’ meegekregen. Tijdens het festival, dat plaatsvindt op zaterdagavond 12 en zondagmiddag 13 juni, staan vijf elementen centraal: lucht, aarde, water en vuur met daar voor deze gelegenheid aan toegevoegd het element humor.

Hoewel het klassieke straattheater nog steeds centraal staat hebben de Mooi Weer Spelen zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een festival dat kunstenaars uitdaagt zich te laten inspireren door de openbare ruimte. Zo is er dit jaar naast theater ruimte voor onder meer beeldende kunst en poëzie. Het festival zal dit jaar geconcentreerd zijn in de driehoek Paardenmarkt, Doelenplein, Doelentuin. In dit gebied worden specifieke speelplekken gecreëerd waar de elementen hun theatrale vertaling krijgen.


Wereldpremière

Het element vuur is goed voor een wereldpremière. Als op zaterdagavond 12 juni de duisternis bezit heeft genomen van de Paardenmarkt zal het publiek door het Franse gezelschap Carabosse worden uitgenodigd om binnen te treden in een vurig droomlandlandschap. Een tuin der verbeelding waarin mysterieuze figuren onopvallend in actie komen terwijl de vlammen hun grillige spel spelen met de schaduwen. Dit vuurspektakel, dat alles bijeen meer dan twee uur duurt, is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het festival.


Millenniumpremière

Ook de ‘Hall of Fame’ betekent een première. Een speciaal voor dit festival ontwikkelde voorstelling waarin het belangrijke alchemistische begrip transformatie centraal staat. In dit geval de metamorfose van de dappere die het aandurft om in een hilarisch procédé klaargestoomd te worden voor een fotosessie die kans geeft op een opname in de hall of fame en daarmee in de millenniumkalender. Theaterman pur sang en vaste speler op het Delftse festival Mark Kingsford voert de regie op de catwalk en speelt de hoofdrol in deze doldwaze act die gedurende het festival een aantal keren zal draaien.


Sensa Tempo komt met een balletvoorstelling waarin het element water centraal staat. Van hoog niveau is ook de voorstelling ‘Pour toujours’ van het Franse gezelschap Mythique Mi-toc. Met weinig middelen weet men een schitterend spektakel te realiseren met in de hoofdrol Socrate en Secotine die als twee karaktertjes uit een stomme film de toeschouwers toegang geven tot hun stormachtige huwelijksleven. Andere trekkers zijn zeker ook Hoodwink met ‘Piscis Fortunatas’ en de ras-straatartiest Hercule Flocon met zijn one-man-voorstelling ‘Les Floconeries’.


Onder de dichters die zich op zondag13 juni in Delft verzamelen bevinden zich onder meer: Hagar Peeters, Willem Jacobs, Marieke van Leeuwen, Pierre Wind en Adriaan Bontebal.

In samenwerking met het Holland College tuigen Adri Huisman en Erik van Katwijk (HEPA-contraducten) een beeldend kunstproject op dat getiteld is ‘De Esthetiek van het Hamsteren’. Over het Vrouw Juttenland komt op zondag 13 juni een nogal bizar agrarisch transport in beweging.

Speciaal voor dit festival ontwikkelden Wilma Keizer en Jan van der Mast de voorstelling ‘Mama Plastic’. Psychiater en Patiënt komen in een rolverwisseling terecht met alchemistische trekjes.

Deze en vele andere voorstellingen en acts op zaterdag 12 juni van 20.00 – 24.00 uur en zondag 13 juni van 13.00 – 18.00 uur in Delft. Toegang is overal gratis.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Joyce ten Berge 015 – 278 39 84 (werk), 015 – 214 47 09 (huis)

OfGerard van de Schootbrugge040 – 274 52 05 (werk), 015 – 310 90 18 (huis)

Zie ook: www.mooiweerspelen.nl


Bijlage

Uitgebreid programmaoverzicht Mooi Weer Spelen 1999


Theatervoorstellingen

-Carabosse, vuurspektakel, zaterdag 12 juni ca. 23.00 uur, Paardenmarkt

-Mythique Mi-toc met ‘Pour toujours’, zaterdag en zondag, binnenplaats Hotel de Plataan,


Doelenplein

-Hercule Flocon met ‘Les Floconeries’, zaterdag en zondag, Paardenmarkt

-Hoodwink met ‘Piscis Fortunatas’, toekomst voorspellen met komische acts, bizarre effecten en originele muziek , zaterdag en zondag, Paardenmarkt

-Senza Tempo, met ‘Caprichio’, ballet, sensuele en surrealistische trilogie over water; betoverend.


Zaterdag en zondag, terras Doelentuin

-Limosientje met ‘Yeti’, acrobatiek, zondag, Paardenmarkt

-Eddie en Hugo met hun ‘Kookles’, persiflage op TV-kookles, zondag, Paardenmarkt

-Freddy’s Vrolijke Penetratieshow, Freddy penetreert en wordt gepenetreerd. Slechts een ding is zeker: alles wat Freddy onderneemt, mislukt. Zondag, Paardenmarkt

-Duo Biek, twee stille clowns die zomaar ergens stiekum staan te stuntelen. Zondag, Paardenmarkt

-Jan Tenne, steeksproefsgewijs bevolkingsonderzoeker, of Agent Henk Hoek, festivalbewaker, de vele gezichten van Ruut van Hooft, zaterdag en zondag

-Leo Vandewoestijne, vice-world champion éénwielfietsen, drietalige animator, zondag

-Wally Range All Stars, een van de meest befaamde Engelse straattheatergroepen, komen met twee voorstellingen: ‘North West Frontiers’ en ‘The Secret Life of the Dummy’, zaterdag en zondag.

-Natascha en Pjotr met de ‘Siberische dwergendans’, zaterdag en zondag.

-Chrome met ‘Pink Fit’ en ‘The Birds’. Kiplekkere roze mannen proberen de stad te verleiden. Drie vreemde vogels belagen het Delftse luchtruim. zaterdag en zondag

-Theater Kameleon met de ‘Wandelende Kast’ waar je tegen kunt praten en ‘Queen’met haar opzienbarend koninklijke voorkomen schuivelt ze voorbij, zaterdag en zondag.

-Nakupelle met ‘Baggies’, vunzige figuren uit de diepte van Moeder Aarde, zaterdag en zondag.

-Stretch People met ‘Chairs’, scenes uit de X-files! Zaterdag en zondag

-Arda Cassee: Trollen, zondag Doelentuin.

-Adrian Schwarzstein, de Groene Man, animatie in optima forma

-Bris de Banane, Franse topgroep met ‘De Vier Seizoenen’ (jongleren met koffers) en ‘Adam en Eva’, waarin tien koffers het verhaal vertellen van vijf miljard mensen. Absurde humor.


Speciale projecten

-Hall of Fame, in aantal stappen volbrachte metamorfose van bezoeker, zichtbaar voor publiek, op catwalk eindigend in fotosessie. Bij succes plaatsing in de MWS-millenniumkalender. Zeer hilarisch. Artistieke leiding: Mark Kingsfort. Zaterdag en zondag, binnenplaats Depot Legermuseum aan de


Paardenmarkt.

-Tenminste houdbaar tot 2-1-2000. Een beeldende kunstproject van Adri Huisman en Erik van Katwijk. Esthetiek van het Hamsteren, kunstzinnige voorbereiding op de problemen van de millenniumwisseling, agrarisch spektakel, Adri de Leeuw, Erik van Katwijk, Holland College, zondag,


Vrouw Juttenland.

-Expeditieboot, kunstwerk in de gracht, uitgevoerd door de Stichting Visite, Harm Jan Vrolijk, Carlo van Driel, Leon Perlot en Riëlle Beekmans, geïnspireerd door de vier elementen. Recept:

‘Begin met een vleugje wolken en laat een uurtje waaien. Van het vuur halen. Draai het geheel om. Voeg tegelijkertijd de benen toe en let erop dat ze draaien. Doe de deksel erop en laat het 60 minuten trekken. Haal de deksel eraf. Blus het geheel met 4 koppen geschept grachtwater en herhaal het water scheppen tot het geheel is uitgedraaid. Besprenkel vervolgens met zout water en strooi over het geheel een ruime hand eendjes.’


-Delft Light Verse, dichtersfestifal met:

-Willem Jacobs, dichter met de blues in zijn gezang

-Hagar Peeters, bejubeld door de gehele Nederlandse pers

-Marieke van Leeuwen, spraakmakende dichter/performer

-Pierre Wind, dichtende koker, kokende dichter

-Henriette Faas, verleidelijk

-Harold de Boer, herschreef de Bijbel

-Albert Huizinga, aforistische humor

-Adriaan Bontebal, zeer gewaardeerde Mooi Weer Spelen veteraan

-Gerard van de Schootbrugge, vreemde eend


Het dichtersfestival vindt plaats in het Floratheater in Delft.


-Jongerenproject. De organisatoren bieden de jeugd de gelegenheid om met eigen theatervormen te experimenteren. Zondag, Doelenplein, voormalig gebouw van het Waterloopkundig Laboratorium.

-‘Mama Plastic’, speciaal voor het festival ontwikkelde productie van het Delftse duo Wilma Keizer en Jan van der Mast. Een confrontatie tussen een psychiater en zijn patiënt met een sterk alchemistische inslag. Zaterdag en zondag, Doelenplein.

-Aankleding Paardenmarkt. Ontwerpster jasmine Louist gaat de paardenmarkt aankleden daarbij geinspireerd door het thema water.

-Theatercafé, in originele Spiegeltent op de binnenplaats van het Depot van het Legermuseum ontmoeten publiek en artiesten elkaar.


- Uitnodiging Business Theater Park, 11 juni 1999