Herrie om Gerrie

Een voorspellende goudvis

2012, 2 juni
Herrie om Gerrie (de voorspellende goudvis).


Goudvis Gerriegaat de uitslagen van de komende EK-wedstrijden voorspellen. Het moester een keer van komen want het is al geruime tijd bekend dat goudvisseniets met voetballen hebben. En voorspellen doen ze graag, dat zit inhun Chinese aard. Hier een kort filmpje van het Jeugdjournaal.


Er waren in 2012 overigens meer dieren in touw op dit gebied. Ze waren het niet steeds eens met elkaar. Zie hier.

Tot zover de ongein. Nu even serieus. Ik kom overal vrolijke berichten tegen over Gerrie die minstens zo goed zou zijn als octopus Paul die ons in 2010 versteld deed staan van zijn vooruitziende blik. Mijn eerste reactie was: laat hem eerst maar eens bewijzen wat ie kan. Niet gelijk een hype. Goudvissen zijn aanmerkelijk dommer dan octopussen maar misschien is dat in dit geval een voordeel. Dat weten we niet. Misschien dat een octopus toch nog gaat aarzelen als hij een onverwachte uitslag doorkrijgt van boven, terwijl een goudvis nergens mee zit.


Maar laten we voorzichtig zijn. We weten dat er grote belangen op het spel staan. Niet op het EK zelf, dat zijn we na drie dagen wel weer vergeten, maar in China waar met grote bedragen wordt gegokt. En dan is het soms handig dat je weet hoe een wedstrijd afloopt. En als je slecht bent in voorspellen moet je de toekomst een beetje naar je hand zetten. Soms spreekt men dan van omkoping en chantage, maar dat klinkt gelijk weer zo dramatisch. Ik zie het meer als een soap. Als het script goed is, heeftiedereen het naar zijn zin.


Of er twijfels zijn over het script weet ik niet, maar een ding is zeker, de Chinezen willen geen enkel risico nemen. Daarom wordt nu Gerrie ingezet. Gerrie is bijzonder, zeker. Maar niet vanwege zijn voorspellende talent. Dat is niet groter dan van andere karperachtigen. Nee, Gerrie is bijzonder omdat Gerrie via een directe straalverbinding bestuurd kan worden vanuit Lot To, het centrum van de Chinese gokindustrie. De Chinezen weten alles van goudvissen. Klein kunstje om er een chip in te smokkelen. Want ze zijn ook goed in smokkelen.

Een beroemd voorbeeld van de kwaliteit van de Chinese ingenieurs op dit gebied stamt uit 1966. Op 16 juli van dat jaar ging Mao Zdong met zijn hele hofhouding te water in de rivier de YangTze. Het was de aftrap van de Culturele Revolutie. Mao wilde van de elite af die te veel zelf begon na te denken. De start was briljant: achter de grote leider aan de Yangtze afzwemmen (stroomopwaarts), 6380 km lang. Extra eis: in de linker hand het Rode Boekje. Mao was de enige die aankwam. Briljant, omdat we nu weten dat het om een replica ging die vanuit Lot To bestuurd werd. Er zijn toen een paar slimmeriken heel rijk geworden.

Op de foto Mao op weg naar de bronnen van de 6380 km lange Yangtze. Hij is halverwege. Op vier na zijn alle in zijn ogen bedenkelijke apparatsjiks intussen bezweken. Mao zal alleen aankomen.


Voor wie op dit punt geen grapje verdraagt: lees hier.