Mooi Weer Spelen

1997

Geplaatst op 28 januari 2020


Mooi Weer Spelen 1997


Het festival ophangen aan een thema, zoals we in 1996 hadden gedaan, was goed bevallen. Het zorgt voor samenhang, richting en prikkelt op een bijzondere manier de fantasie. En ook in de presentatie naar het publiek, de sponsors en de subsidiegevers is het een teken van georganiseerde creativiteit. Er is een verhaal en daar kun je alles aan ophangen.


Op een zeker moment kwam De Nar en zijn Spiegelwereld boven drijven. In een volgende fase is het dan zaak aan zo'n basisidee van alle kanten te gaan snuffelen. Hier een voorbeeld hoe we voorzichtig nieuwe werelden probeerden binnen te dringen: De Nar en zijn Gespiegelde Wereld (pdf).

Ging het in het grote Delftse feest van 1996 om de confrontatie tussen Goed en Kwaad, in 1997 kozen we voor de figuur van de Nar en de Spiegel die hij de beschaafde burger voorhoudt. De Spiegel die laat zien dat zelfs de Keizer soms zonder kleding door het leven gaat.


In die jaren was het onder meer mijn taak om het thema te ontwikkelen en ideeën voor een verhaal en de elementen van een verhaal te bedenken. Op een oude diskette vond ik een tekst die tot voorbeeld kan dienen van de manier waarop wij het festival van 1997 tot leven probeerden te wekken. Het zal een van de vele versies zijn geweest die in een van de vele vergaderingen tegen het licht werden gehouden.Desalniettemin waren we al goed op weg als je dit verhaal vergelijkt met het definitieve programma zoals dat hieronder geraadpleegd kan worden. Klik hier voor het document dat gedateerd is op januari 1997 (pdf).


De omslag van het programmaboekje met onze eigen nar Ruut van Hooft als smaakmaker. We waren eerlijk gezegd niet heel erg enthousiast over deze prent. We waren liever in de stijl van de eerdere beelden verder gegaan. Maar een belangrijke sponsor wilde het zo.

Voor de inhoud van het boekje klik hier (pdf)


Hieronder de hartelijk bedoelde uitnodiging aan de Delftenaar en aan iedereen die in het weekend van 15 juni in Delft verbleef.


Onnozele vriend,

Welkom in onze Tovertuin waar onze narren u hun spiegel zullen voorhouden. Hun spiegel, maar uw spiegelbeeld. Koester dat beeld omdat het uniek is, omdat het komisch Is en droevig tegelijk, en omdat dat tot lering strekt. De Mooi Weer Spelen 1997 staan In het teken van de nar.
Ooit, in de tijd dat de heiligenkalender het levensritme bepaalde, toonde de nar het volk en zijn leiders de andere kant van het bestaan. Zo verheven als de woorden in die tijd waren, zo aards waren vaak de daden. In de spiegel van de nar werd het hiernamaals het hiernumaals en dat was rauw en wellustig.


De tijden zijn veranderd. Boven en onder zijn van plaats verwisseld. Materialisme en hedonisme zijn nu het hoogste goed. En opnieuw kan het geen kwaad om een bescheiden plaatsje voor de nar en zijn spiegel In te ruimen. Durf in die spiegel te kijken en ontdek de Tovertuin die ons bestaan nog steeds is.
Kinderen voelen zich thuis in de wereld van de nar. Ze delen dezelfde openheid voor de andere kant van het bestaan. Het leven achter de spiegel. Zij begrijpen Alice In Wonderland. Daarom hebben we dit jaar, speciaal voor hen, een KinderTovertuin geschapen.
Voel u welkom in Delft tijdens de tiende Mooi Weer Spelen. Voel u onnozel tussen de onnozelen. Geniet en gedenk, want er waren vele goede mensen voor nodig om dit alles mogelijk maken.

Gertjan Oldeman
Voorzitter Stichting Straattheaterfestival Delft


En het werd maandag 16 juni. Wat restte was de Courant. De Delftsche Coutant. Nog even bijkomen, opruimen en nagenieten. Maar de eerste evaluatievergadering komt er al weer aan.