MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge

(Alias Gerard Espunt)



Welkom op mijn website.














De site begint nu langzamerhand wat vlees op de botten te krijgen. Dat voelt warm.

Er verschijnt hier regelmatig nieuw werk. Soms verhalen, soms wat poëzie en ook in de non-fictie ben ik redelijk actief. Ik heb geen vaste thema's voor mijn beschouwingen, die ik Praatjes heb gedoopt. Maar er zijn wel wat terugkerende onderwerpen te herkennen. Zaken die me fascineren, soms ook onderwerpen die me irriteren. Soms klinkt er iets door van mijn academische jeugd. Enerzijds verbonden met herinneringen aan mijn studententijd en de tijd daarna, anderzijds verbonden met mijn interesse voor de natuurwetenschappen in het algemeen en de fysica / astronomie in het bijzonder. Later, bij TNO, werd dat kennisuniversum nog veel breder en raakte ik ook geïnteresseerd in technologische vernieuwing, innovatie en de wisselwerking met de samenleving.

Ik ga nu ook het thema innovatie, creativiteit en mimetica (meems) wat verder uitwerken.

 

 

 


Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Bovenin de linkerbalk staat het logo van het bedrijfje MEEM'64 dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar. Met ingang van 1 september 2020 heb ik de stekker eruit getrokken. Het was een lege huls geworden. Ik heb afstand gedaan van de titel directeur en enige eigenaar (en enig personeelslid). Verder zal er niets veranderen. Niemand heeft er wakker van gelegen of is er slechter van gaan eten. IJdelheid dat was het en zo is het.

Het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie? Het meem-thema is nog wat karig bedeeld op deze site. Ik heb me voorgenomen daar eens wat meer vaart achter te zetten.

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt. En stuur een berichtje als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe bijdragen. Ze verschijnen met een voor mijn leeftijd redelijke frequentie.

(maart 2019)


 





Laatste nieuws in 2022

Alle berichten op deze homepagina uit 2021 zijn overgeheld naar de pagina 2021. We beginnen hier dus met een schone lei voor alles wat wij in 2022 en 2023 op ons (literaire) pad aantreffen.

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven. Of gebruik de labels die in de bovenbalk staan opgesomd. En dan hebben we ook nog onze indeling in categorieën. Als je bv op Mijn Schrijfproducten klikt dan verschijnt er bovenin in de verticale keuzebalk linksboven als eerste keuze-optie: Mijn verhalen en gedichten: Overzichten

17 juli 2023

Kort verhaal


 

Nooit te oud voor een diepe hurk

 

Een klein beetje jeugdherinnering die ik toch maar liever zelf openbaar voordat de schandaalbladen ermee aan de haal gaan. Want explosief is het zeker. Een episode uit het leven van de onzekere student die op hoge leeftijd nog steeds probeert om overeind te blijven (of te komen).



8 juli 2023

Praatje

 

          Exoplaneten en hun mogelijke bewoners. Deel 2.

 

In het eerste deel van deze serie artikelen over de zoektocht naar leven in het heelal (zie hier) hebben we geproefd aan de universele fascinatie voor dit thema dat in essentie neerkomt op de vraag: zijn wij alleen of is er meer? Zijn wij bijzonder of zijn we een van de vele kosmische “beschavingen”? En als we ons wagen aan dit thema dan komen we altijd wel weer ergens “de Fermi Paradox” tegen. Ook daar hebben we eerder aandacht aan besteed (zie hier). In deze aflevering gaan we wat meer de diepte in. Wat weten we intussen over het ontstaan van sterren en planeten? En hoe proberen we onze inzicht te vergroten? 

                                      Lees hier verder

Asteroïde Ryugu waarvan we nu met grote zekerheid weten dat er al miljarden jaren lang voor het leven belangwekkende bio-moleculen op / in voorkomen.    

3 juni 2023

Praatje

 

De Reus van Rotterdam

Misschien komt het door mijn lengte, maar ik ben geïnteresseerd in reuzen en heb er een zwak voor. Lang geleden trof ik er een aan in Hilversum die daar een schoenenzaak bezocht. Het bleek De Reus van Rotterdam. Een Grote, Vriendelijke Reus, die weinig geluk heeft gekend in zijn korte leven. Gelukkig is zijn naam blijven voortleven. 

 

30 mei 2023

Praatje

Op zoek naar de bronnen van The Beatles

Het moest er een keer van komen: een bezoek aan Liverpool. Stad van Meccano maar vooral van The Beatles. Liverpool, een stad, aangeraakt door een mirakel. Een organisch gegroeid Beatlearchief. Voor de liefhebber een reis in de tijd en een bron van bezinning.



12 april 2023

Praatje

Van Regeltjes en Tegeltjes

Een wat langer praatje over de manier waarop wij het bestaan in goede banen proberen te leiden. Regels, regels en daaroverheen weer andere regels. Aanleiding was een verrassende kennismaking met het fenomeen VOG, de Verklaring Omtrent het Gedrag. De hoop dat Kunstmatige Intelligentie ons uit het moeras gaat trekken lijkt lichtelijk optimistisch. Wat zeg ik? Misschien wel zeer angstaanjagend. Zonder regels gaat het ook niet, maar er het lijkt mij dat we greep op het grote verhaal waar we allemaal middenin zitten een beetje kwijtraken. Zou het echt?





24 maart 2023

Kort verhaal

 

Uit de rij

Het kleine meeneembiebje op Utrecht Centraal was het begin van een breinwervelstorm die niet te beteugelenleek. Ik heb het geprobeerd. Maar in moeilijke tijden het hoofd koel houden en een betrouwbare leidsman volgen valt nog niet mee.

Lees hier verder 


12 maart 2023

Kort verhaal

Een beetje gedekt graag 

Zoete herinneringen bij mijn kappershistorie

Lees hier verder.

 

TV-held Catweazle


5 maart 2023

Praatje

Denkend aan de A 12

Enkele onrustbarende gedachten op weg naar Bunnik waar we op de kleinkinderen gaan passen.


Bunnikse spoorpunten


28 januari 2023

Poëzie

Oostland Literair 10 jaar


In 2013 werd in Pijnacker de basis gelegd voor een losvaste club, zeg maar een platform, van lokale schrijvers die van lieverlee de naam Oostland Literair omarmden. Het initiatief kwam van Nelleke van Eck, medewerker van de bieb in Pijnacker. Een jaar later verscheen de eerste verhalenbundel, "Tien schrijvers gebundeld", die werd aangeboden aan Kader Abdollah.

 In het jubileumjaar verschijnen twee bundels, een met gedichten, een met verhalen. De dichtbundel "Winterkou" is op 28 januari in De Cultuurfabriek van Bergschenhoek gepresenteerd. Uiteraard was het eerste exemplaar voor Nelleke van Eck.



Arie van Driel, midden, heeft zojuist het eerste exemplaar van de jubileumbundel Winterkou overhandigd aan initiatiefneemster van het literaire platform Oostland Literair Nelleke van Eck. V.l.n.r. Nelleke van Eck (Bibliotheek Oostland), Rutger Hillenaar (RTV Lansingerland), Arie van Driel, Birgitt van Buuren en Gerard van de Schootbrugge (alle drie Oostland Literair)

Een mooi filmpje van RTV Lansingerland met in de hoofdrol de ridderslag voor de organisator van deze activiteiten in Bergschenhoek, Renee van Rooijen: https://rtvlansingerland.nl/.../rene-van-rooijen.../


13 januari 2023

Praatje

 

Exoplaneten en hun mogelijke bewoners, deel 1

Het planeetonderzoek heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zowel de studie van ons eigen zonnestelsel als het opsporen en karakteriseren van planeten bij andere sterren staat volop in de belangstelling. Nu we middelen hebben om zogenoemde exoplaneten te verkennen wordt uiteraard vraag relevant of daar ook leven mogelijk is en zo ja, of dat dan wellicht ook intelligent leven zou kunnen zijn. Zoals op meer gebieden begint ook hier de actualiteit de science fiction in te halen. Ik volg het gebied met grote interesse en zal proberen dat op mijn website ook over te dragen. 




 

Dit is de hoes van de bijzondere, vergulde grammafoonplaat die de ruimteverkenners Voyager 1 en 2 in 1977 meekregen. De plaat bevat allelerlei informatie over ons als medebewoners van de wereldruimte en is bedoeld voor een intelligent wezen van buiten ons zonnestelsel. Een groet en een kennismaking. Op de hoes staan aanwijzingen hoe de grammofoonplaat uitgelezen moet worden. Met de set is een pick-upnaald meegestuurd. Beide Voyagers hebben intussen ons zonnestelsel verlaten. De kans dat ze ooit gehoor zullen vinden voor hun boodschap is buitengewoon klein.

 

12 december 2022

Column in Nootdorp Nu

The Last Post?
  

Op 12 januari 2022 verscheen mijn laatste column in ons lokale HaH -magazine Nootdorp Nu. De reeks begon op 1 januari 2010.  Ik mocht de "Kringels" schrijven uit hoofde van mijn voorzitterschap van Stichting De Wisselbeker in Nootdorp. 

De Wisselbeker is de naam van onze kringloopwinkel. De winkel vierde dit jaar haar 25-jarig bestaan. In mei van dit jaar heb ik, na 15 jaar, het voorzittersstokje overgedragen aan Kees van der Kraan. Ik mocht het columnjaar nog afmaken, maar nu is het dus finito met mijn stukjes in Nootdorp Nu. Ik blijf natuurlijk gewoon doorpruttelen en er zal vast nog wel eens ergens een columnpje van mij opduiken. Bij gelegenheid van het vorige jubileum in 2017 is een selectie van mijn bijdragen in het bundeltje "Snuffelen en Knuffelen" uitgebracht.


Selectie van mijn columns in Nootdorp Nu, uitgebracht in 2017 bij gelegenheid van

 het 20-jarig bestaan van kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp


December

Sinterklaas


Wie mij kent weet dat de figuur van Sint Nicolaas mij na aan het hart ligt. Mijn liefde voor de Goedheiligman gaat ver. Tegen de tijd dat hij hier weer verwacht wordt, verbeeld ik mij soms dat het goed is als ik een deel van zijn niet geringe last op mijn schouders neem. De afgelopen jaren waren lastig. De Sint liet ons uiteraard ook in deze duistere periode niet in de steek, maar zijn bewegingsvrijheid was beperkt. Zoals van ons allen. Maar dit jaar was hij helemaal terug, goedmoedig en levenslustig tegelijk. Onderstaande plaatjes laten aan duidelijkheid niets te wensen over.


25 november 2022

Sake Rypkema In memoriam


We blikken kort terug op het leven van Sake Rypkema, in de jaren vijftig een actief Veritaslid die ook na zijn studie steeds gestreefd heeft naar een betekenisvol leven.

Lees hier verder


23 november 2022

Schimmels, Zwammen en Paddenstoelen in 2022

2022 was een vruchtbaar paddenstoelenjaar. Na een eerdere droogteperiode begon het nog net op tijd te regenen. Ik heb een deel van mijn vondsten in de Galerij geplaatst.

Zie hier voor de geïnteresseerde zwamgasten. Terzijde, dit type zwammen bestaat ook echt. Het zijn zwammen die op andere zwammen parasiteren.


De Kleine Stinkzwam, aangetroffen in de Delftse Hout.


22 november 2022

Gloria

In 2020 zouden we 50 jaar getrouwd zijn. Gemma en Dries (een van de vele bijnamen van Espunt). Corona gooide roet in het eten. De herinneringen aan eerdere huwelijkse feesten werden er daarentegen danig door geprikkeld. Gloria? Zeker.

Lees hier verder.


21 november 2022

 

Column in Nootdorp Nu

Geef gas
Het wordt donker

Columns 2022-6 en 2022-7 in het Nootdorpse huis-aan-huis-blad Nootdorp Nu. 
Titels: "Geef gas" en "Het wordt donker".
De actuele thematiek ontbreekt ook nu niet.

20 november 2022

Presentatie dichtbundel Dicht

Het gezelschap Oostland Poëzie presenteerde op zaterdagmiddag 28 mei 2022 in Het Polderhuis in Bergschenhoek haar eerste bundel getiteld Dicht. 21 lokale dichters leverden elk 5 gedichten. 


 


28 mei 2022, Bergschehoek, voor Het Polderhuis. Trotse dichters die bijdroegen aan de nieuwe bundel Dicht van Oostland Poëzie. Uw auteur achter met grijze kop en dito snor. Helemaal rechtsachter, initiatiefnemer Arie van Driel.


10 september 2022

Jubileumboek KIVI 175 jaar

Op 10 september 2022 werd het 175 jarig bestaan van het KIVI, onze nationale ingenieursorganisatie gevierd. Tijdens het Lustrumevenement: “Engineering Continuous Transition”, werd het jubileumboek 175 jaar KIVI aangeboden. Schrijver: Willem Ankersmit, eindredacteur: Gerard van de Schootbrugge. Een omvangrijke maar zeker ook eervolle opdracht. Het boek is bij het KIVI verkrijgbaar.


 

10 september 2022. Delft, Aula TU Delft, aanbieding van het jubileumboek KIVI 175 aan president KIVI Jacolien Eijer (midden) en Tim van der Hagen, rector-magnificus TU Delfy Tim van der Hagen, tweede van links. Derde van links auteur Willem Ankersmit. Geheel links eindredacteur Gerard van de Schootbrugge.
 

8 augustus 2022

Gedichtjes

Deukjes in een pakje...2

Vrolijkmakend dichtwerk ontsproten en opgespoten in augustus 2022.


Spon

Er hangt een blaadje

Aan een draadje

Het worstelt in de wind

Op het takje zit een spinnetje

Dat krabbelt aan zijn kinnetje

Wat of hij hiervan vindt

Waar ben ik aan begonnen?

Heb ik me daarvoor ingesponnen?

Het is nogal hilarisch

Straks eet ik vegetarisch

Espunt, Augustus 2022


Lees hier verder voor de andere gedichtjes


15 juli 2022

Column in Nootdorp Nu

Het "Grootmoedereffect"

Aandacht voor de belangrijke maar ook verrassende rol 

die de mensengrootmoeder in de loop van de tijd heeft gekregen.

Lees hier verder.


4 juli 2022

Praatje

Monnickendam

Op 17 juni werden wij door een bekwame gids rondgeleid door het verrassend mooie Monnickendam. Een korte impressie van een bijzondere belevenis.


Eeuwenoud vermaak bovenin de oude Speeltoren van Monnickendam. Ieder uur gaat de toren even leven.


25 juni 2022

Bericht

25 jaar Kringloopwinkel, feest met een lintje

Op 25 juni 2022 vierden wij het 25-jarig bestaan van kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp. De laatste 15 jaar was ik voorzitter van deze dankbare activiteit. De feestdag markeerde ook mijn afscheid als voorzitter. Een mooie dag die voor mij een onverwacht glanzend randje kreeg toen onze nagelnieuwe  burgemeester,  Björn Lugthart, mij duidelijk maakte dat onze koning accoord was gegaan met mijn lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. volgens de burgemeester waren daar goede redenen voor. Als iemand mij dat even had ingeluisterd had ik wel een pak aangetrokken. Maar ik wist echt van niks. Zoals ook mijn collega-bestuurslid Ben van Hagen. Jan en Lieke wisten het wel en ontrolden een fraai spandoek. Geweldig!!





Wat een verrassing! Mijn kleinkinderen Jan en Lieke met een zelfgemaakt spandoek. Hoe mooi kan het leven soms zijn.


17 juni 2022

Praatje

Eerder gepubliceerd in het reünistenblad van de Utrechtse studentenvereniging C.S. Veritas.

In Memoriam Paul Rompa

Op 18 februari 2022 overleed mijn, onze goede vriend Paul Rompa. De progressieve spierziekte PSMA werd hem te machtig. Een mooi mens, een waardevol mens, een mens met een groot hart, een mens met humor, een mens om van te houden. Ik leerde Paul in 1967 kennen toen wij samenkwamen in de Installatiecommissie '67 van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. Het begin van een mooie vriendschap.

Lees hier verder.

16 juni 2022

Praatje 

Eerder gepubliceerd in het reünistenblad van de Utrechtse studentenvereniging C.S. Veritas.

Geloof en ongeloof op Veritas

De ReünistenVox probeert zijn lezers, oud-Veritijnen, te boeien met verhalen die langzamerhand meer dan een eeuw overspannen. Het overlijden van voormalig studentenpastor Gerard Oostvogel was aanleiding om de aandacht niet te beperken tot een herdenking van deze markante geestelijke. Hij markeerde in zekere zin immers ook de transformatie van Veritas van een rooms-katholieke studentenvereniging naar een vereniging die zich in 1972 statutair aanpaste en sindsdien “van oorsprong katholiek” heet. Hij stond middenin een tijd van grote veranderingen, sterker nog, hij was in een aantal opzichten zelf een actieve vernieuwer. Voor het merendeel van de huidige Veritasreünisten is dit alles geen actuele historie meer. De Kerk is ook op Veritas al heel lang geen levend fenomeen meer. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?

Lees hier verder.


15 juni 2022

In Memoriam 2

Studentenpastor Gerard Oostvogel O.P. overleden


Op 28 oktober 2021 overleed pater Gerard Oostvogel. Hij was zo ongeveer de laatste katholieke leidsman van de Utrechtse studentenvereniging Veritas, die overigens nog tijdens de diensttijd van Gerard Oostvogel als pastor in de Utrechtse Studentenparaochie in 1972 haar katholieke denominatie verving door de betiteling "van oorsprong katholiek". Deze gedenking van een bijzonder mens is wat uitgebreider dan de versie die we eerder publiceerden. Een beetje dubbelop maar in dit geval wel te verdedigen.

Lees hier verder.


14 juni 2022

Herinneringen

Jeugdherinneringen aan het Rijke Roomse Leven 

van Wijnand Hoogstraten

Naar aanleiding van het overlijden van pater Gerard Oostvogel O.P., in de jaren '60 en '70 studentenpastor in Utrecht, zijn er in de voorjaarseditie van de ReünistenVox, het tijdschrift van de reünisten van de Utrechtse studentenvereniging Veritas, enkele artikelen verschenen over (de veranderingen in) het Roomse bestaan in de jaren na de oorlog. De herinneringen van oud-Veritijn Wijnand Hoogstraten zijn daar door gebrek aan ruimte niet in opgenomen. Op mijn eigen site is ruimte genoeg. Daarom hier het vermakelijke relaas van Wijnand die in 2015 overleed.

Lees hier verder.

Abdij en latere kostschool en nog weer later seminarie van Rolduc.


15 mei 2022

Column in Nootdorp Nu

Het recht van de sterkste

Waar de beschaving ophoudt, begint het recht van de sterkste. En dat geldt voor groot en klein.

Lees hier verder.


15 april 2022

Column in Nootdorp Nu

Betweter

Het schuurt een beetje tussen de geslachten en misschien ook wel tussen de genders. Je weet het tegenwoordig nooit helemaal zeker.



11 februari 2022

Praatje

Kees de Jager en Marcel Minnaert

Astronomische superreuzen

 

Op 27 mei 2021 overleed op Texel de beroemde astronoom prof.dr. Kees de Jager. Hij was de opvolger van een misschien nog wel grotere naam, prof.dr. Marcel Minnaert. Beiden hebben de Utrechtse sterrenkunde groot gemaakt. Tot verbijstering van velen trok de leiding van de Universiteit Utrecht er in 2012 de stekker uit. Weg 350 jaar astronomie in Utrecht. Een terugblik op een wereld waaraan de auteur zelf in de jaren zestig ook even aan heeft gesnuffeld. Een wetenschapsgebied dat hem ondanks alles nog steeds mateloos boeit.

Lees hier verder.

1953. Kees de Jager achter de grote Merz-telescoop van het Sterrenkundig Instituut Utrecht.


10 februari 2022

Column in Nootdorp Nu

Over 25 jaar

De Nootdorpse kringloopwinkel De Wisselbeker bestaat dit jaar 25 jaar. Valt er eigenlijk wel wat te vieren?

 


20 januari 2022

In Memoriam

In Memoriam, Henri van Heugten (1946 - 2021)

Op 18 september 2021 bereikte ons het bericht dat Henricus Petrus Johannes Cornelius (Henri) van Heugten was overleden. Een bijzondere Veritijn (j.v.a. 1965) waar ik al heel lang contact mee had. Herinneren en gedenken.

 

Lees hier verder.

2015. Mei. Veritas. Margriet Reuser helpt haar kroonjaargenoot Henri van Heugten met het hanteren van de microfoon.


19 januari 2022

In Memoriam

In Memoriam pater Gerard Oostvogel O.P. (1928 - 2021)

Op 28 oktober 2021 is pater Gerard Oostvogel (Orde der Dominicanen) in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij was tijdens zijn leven op verschillende momenten nauw betrokken bij Veritas. Een geestelijke met een spirituele instelling die soms tot enige opschudding leidde.

Lees hier verder.

 

19 januari 2022

Praatje

Terug naar de anale fase

Nadat op Eerste Kerstdag 2021 de kiem was gelegd voor een bespiegeling over de orale fase (Beatles), werd mij op Tweede Kerstdag een vervolg in de schoot geworpen: Terug naar de anale fase. Stond de eerste keer kauwgom centraal, dit keer is het de pleerol in al zijn wonderbaarlijke en kleurrijke facetten.




12 januari 2022

Column in Nootdorp Nu    

Nieuw jaar, feesten maar

Het smalle pad langs de afgrond.

Lees hier verder.

 


8 januari 2022

Praatje

Terug naar de orale fase

Aandacht voor een maar al te makkelijk over het hoofd gezien cultuursymbool:

de kauwgom.

Lees het hier.